Ga je kerstversiering inslaan, dan is natuurlijk de grootste vraag: hoeveel kerstballen passen in je kerstboom? Natuurlijk is hier een gemiddeld aantal voor te noemen, maar de vraag moet eigenlijk zijn: hoe gevuld wil je jouw boom hebben? Ga je dit jaar voor minimalisme met slechts enkele decoratie items, of pak je uit? It’s all about Christmas geeft je tips.  

 

Het aantal kerstballen dat je in huis haalt om in jouw kerstboom te hangen is sterk afhankelijk van verschillende factoren. Hoe gevuld moet jouw kerstboom worden? Welk formaat kerstballen kies je? Maar ook: hoe groot is je kerstboom, en wat voor decoratie items koop je naast de kerstballen? Ga je voor mooie, luxere hangers en opvallende slingers, of kies je voor alleen lampjes?

Variatie in je kerstboom

Bij het versieren van je kerstboom is variatie key, en dit geldt vooral als je kiest voor een goed gevulde boom. Zorg ervoor dat je verschillende soorten en formaten kerstballen in huis haalt, ook als je het liefst maar één themakleur aanhoudt. De variatie zorgt ervoor dat je kerstboom vanaf iedere kant mooi is om naar te kijken. Ga je voor een rustige boom, wees dan consistent en kies voor ballen in dezelfde kleur, hetzelfde formaat of simpelweg allemaal dezelfde ballen. Kies je voor bijzondere ballen met een printje of glitters, dan hoeft dat er helemaal niet saai uit te zien.

Handig: in onze basis kerstballen sets zitten kerstballen met glitters, glanzend of mat en van 4 tot 10 centimeter groot. Zo kun je in jouw boom al mooi variëren, met een enkele set kerstballen!

Hoeveel kerstballen passen er in de kerstboom?

In de volgende tabel lees je af hoeveel kerstballen in je kerstboom passen, bij een minimalistische, normaal gevulde of over de top look. We gaan hierbij uit van kerstballen en/of hangers met een gemiddelde grootte (7-8 centimeter). Neem deze tabel aan als richtlijn, maar bedenk je ook dat dit een gemiddelde is. Ook de omtrek van je boom én hoe vol je takken zijn, bepalen hoe vol je kerstboom er uiteindelijk uit komt te zien.

  Minimalistisch Normaal Over de top

90 cm

15

20

35

150 cm

20

30

50

180 cm

25

35

60

210 cm

32

45

75

240 cm

35

50

90

260 cm

40

55

100

305 cm

45

65

120

Hang je naast kerstballen ook bijzondere kersthangers of luxe ornamenten in je boom? Houd dan een 50/50 verdeling aan tussen de basis kerstballen en de bijzondere kersthangers en ornamenten. Daarbij geldt: hoe meer bijzondere hangers je in verhouding kiest, hoe meer ‘over de top’ je kerstboom zal worden. In ons stappenplan voor de perfect versierde kerstboom lees je welke volgorde je het best kunt aanhouden tijdens het versieren van je boom!

Extra tip van onze stylisten: pas de grootte van je kerstballen aan aan de grootte van je kerstboom. Heb je bijvoorbeeld een mini kerstboom tot 70 centimeter? Kies dan voor een mini kerstballenset met kerstballen van 2,5 tot 4 centimeter - deze staan in verhouding veel mooier in je miniboom dan grotere kerstballen. Heb je een boom die tot het plafond reikt, of hou je het graag rustig? Dan is het een mooie, minimalistische optie om te kiezen voor enkel XL kerstballen van 15 of 20 centimeter, en daarnaast buiten lampjes en een piek of ster niets in je boom te hangen.