Iedere kerstliefhebber met een trouwe en blije viervoeter herkent het dilemma: wordt je kerstversiering huisdierproof, of kies je voor een prachtig gedecoreerde boom met het risico op een catastrofe? It’s all about Christmas geeft je tips voor kerst met een huisdier. 

 

Laat je huisdier wennen

Je herkent het vast: honden blijven blaffen naar onbekende objecten alsof het een lieve lust is. En eerlijk? Het is natuurlijk ook niet niks als er van de een op de andere dag een groot, glimmend, lichtgevend geval op je territorium opduikt, zeker wanneer je nog geen turf hoog bent. Jouw huisdier verdedigt de roede en moet daarom gewoon even wennen! Plemp je woning dus niet in één keer vol met kerstversiering, maar werk in stapjes. Plaats de boom eerst ‘kaal’ in de kamer voordat de lichtjes en versiering erbij komen, en zet om de paar dagen een nieuw decoratie item in je woning, in plaats van alles tegelijk. Bijkomend voordeel: je spreidt de werkzaamheden en kunt zo lekker vroeg beginnen met decoreren. Christmas galore!

 

Kies voor een kunstkerstboom

Een kerstboom is natuurlijk een must have rond de kerstdagen, maar de sappen in de naalden van een den kunnen giftig zijn en schade veroorzaken aan de slokdarm, maag en darmen als je huisdier ze binnenkrijgt. Heb je een echte kerstboom? Pas dan op met uitvallende naalden en (aangezien de geur ook aantrekkelijk is) let erop dat je dier de uitstekende takken niet ziet als lekkere snack voor tussendoor. Beter nog kies je voor een kunstkerstboom, zodat je geen enkel risico loopt.

Zorg dat je boom stevig staat

Een stevige ondergrond kan natuurlijk nooit kwaad, maar let er buiten dat óók op dat je kerstboom niet meteen omvalt wanneer je huisdier er een kijkje bij neemt. Een kerstboommand voorkomt dat je beestje bij de voet van de boom kan, zodat het gevaarte hopelijk niet horizontaal op de grond komt te liggen.

 

Vouw de haakjes een keertje extra om de takken

Hang je kerstballen in de boom met metalen goud- of zilverkleurige kerstbalhaakjes? Het voordeel van deze haakjes is dat je ze makkelijk kunt buigen, dus maak hier gebruik van en creëer extra veiligheid. Draai het haakje een paar keer om de tak en je bal hangt een stuk steviger. Psst: onze stylisten gebruiken deze manier ook om de bomen in onze pop-up winkels te decoreren. Stevigheid gegarandeerd!

 

Hang breekbare kerstballen buiten bereik óf kies voor plastic

Het is zo’n open deur, maar er wordt eigenlijk nog heel vaak niet (goed) over nagedacht: kerstballen van glas lopen nou eenmaal meer risico om kapot te vallen dan kerstballen van plastic, zeker met een vrolijke viervoeter in huis. Je kat of hond vindt de onderste takken waarschijnlijk superinteressant en probeert die grappige speeltjes maar wat graag op de grond terecht te laten komen. Plastic ballen en hangers zijn tegenwoordig net zo mooi als glazen exemplaren, dus kies hier zeker voor als er een grijpgraag dier in huis rondloopt.

 

Pas op met giftige kerstplanten

Wist je dat maretak, kerstster en hulst giftig kunnen zijn voor dieren? Sommige soorten zijn alleen schadelijk wanneer ze in grote hoeveelheden worden gegeten, maar andere planten kunnen net als de naalden van een kerstboom ook nierfalen of schade aan de maag veroorzaken. Pas hier dus goed mee op, doe je research en vraag desnoods advies in de winkel voordat je iets dergelijks in huis haalt!

 

De allerbeste keuze: dierenhangers

En tot slot: ga gewoon voor lekker veel decoratie die bij je huisdieren in de smaak zal vallen. Ziet je kat of hond een schattige kattenkerstbal of wulpse hondenhanger, dan laat ‘ie dit glimmende evenbeeld vast en zeker in de boom hangen.