Ken je ze als Gnooms, Kerstkabouters, Tomte of Nisse? Ze kennen vele namen, maar één ding is zeker: opvallend zijn ze zeker! Hun kenmerkende ronde neus, omlaag getrokken puntmuts en pluizige baard maakt ze tot een geweldige aanvulling op ieder interieur tijdens de kerstperiode. Maar wat is eigenlijk het verhaal achter deze kerstkabouters? It’s all about Christmas zocht het voor je uit!

Volgens traditionele volksverhalen zijn gnooms beschermers van de boerderij. De gnoom beschermt het gezin, het vee en het erf tegen kwaad en ongeluk. Het enige wat hij hiervoor terug vraagt, is om goed behandeld te worden. Er wordt daarom vaak op kerstavond een kommetje pap voor de gnoom klaar gezet, want dit vindt hij heerlijk! Vandaag de dag wonen natuurlijk nog weinig mensen op een boerderij, en wordt de gnoom tegenwoordig gezien als beschermer van het gezin, hun huisdieren en huis.

Als je gnooms niet met respect behandelt, dan zal hij vertrekken en zal hij niet langer je gezin en huis beschermen. Ze hebben een pittig karakter en houden ervan om gemene grapjes uit te halen als je ze boos maakt. Je wilt deze kleine wezentjes dus liever te vriend houden! Heb je kattenkwaad uitgehaald? Je zou dan altijd nog de gnoom de schuld kunnen geven.

Dus wat hebben gnooms nou eigenlijk precies met kerstmis te maken? Goede vraag! Gnooms worden sinds de jaren '40 geassocieerd met kerstmis, want je moest immers op kerstavond een bordje pap voor ze achterlaten en er werden daarna cadeautjes gebracht! Logisch dus dat gnooms langzamerhand werden gezien als een soort kerstman. Er wordt zelfs beweerd dat de moderne versie van de kerstman zoals wij hem allemaal kennen, is gebaseerd op het uiterlijk van de gnoom! Wat vind jij, lijken ze een beetje op elkaar?

In de Scandinavische landen kennen ze de gnooms natuurlijk al veel langer dus daar zijn de huizen gevuld met gnooms in alle soorten, maten, en kleuren. Maar ook hier zie je ze steeds vaker bij mensen thuis. Ze zijn namelijk niet alleen erg leuk om voor jezelf te kopen, maar dankzij het achterliggende sentiment als beschermer van het huishouden ook erg leuk om cadeau te geven! Ga jij ook dit jaar een kerstkabouter aanschaffen? Neem dan snel een kijkje bij onze uitgebreide collectie gnooms!